Jednolita 5% stawka VAT - projekt w sejmie!
Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne to autentyczna i realna pomoc w pobudzeniu ekonomicznym całej branży gastronomicznej, hotelarskiej i eventowej
W dniu 14 grudnia Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej wraz z organizacją rządową Polskie Sprawy oraz dr Dariuszem Grabowskim, przedstawił plan obniżenia i wyrównania podatków w naszym sektorze. Trwają prace nad projektem ustawy o stałej stawce VAT na poziomie 5% dla branży gastronomicznej.
Jednolita stawka 5% podatku VAT to atomowe paliwo rozwoju gastronomii w Polsce pod wieloma aspektami:
ASPEKT SPOŁECZNY – obniżenie VAT-u pozwoli na poprawę płac i obniżenie wysokich cen w kartach menu. Gastronomia będzie bardziej dostępna dla polskich rodzin, świątecznych obiadów i imprez okolicznościowych. Zakończmy porównywanie sprzedaży usługi gastronomicznej do zakupów w sklepie detalicznym forowane w wyjaśnieniach Ministerstwa Finansów.
ASPEKT PODATKOWY – obniżenie podatku VAT do 5%, a równocześnie w ścisłej współpracy z Ministerstwem Finansów - uszczelnijmy fiskalizację transakcji. Chodzi przecież o realne wpływy z podatku VAT a nie procentowe widełki. MF obliczyło koszt obniżki podatku VAT na kwotę 1,47 mld złotych, a tymczasem tzw. szara strefa fiskalizacji jest szacowana na 8 mld złotych. I ostatni pomysł kas on-line w tym nie pomoże, bo ktoś de facto musi nabić paragon fiskalny do tej kasy, żeby on-line został zaraportowany do Urzędu Skarbowego.
ASPEKT EKONOMICZNY – kupujemy produkty na 23% a sprzedajemy wszystkie usługi gastronomiczne na 5%. To automatyczna poprawa płynności finansowej całej gastronomii w wyniku nadpłaty VAT-u. To otwarcie nowych możliwości nowych inwestycji w rozwój branży w Polsce.
ASPEKT BIZNESOWY – gastronomia staje się na powrót dochodowym biznesem, który obecnie w dobie pandemii jest interesem wysokiego ryzyka i mało opłacalnej działalności gospodarczej, nie wspominając o zdolności do zaciągania kredytów i pożyczek bankowych.
Wejście jej w życie wpłynie pozytywnie na działalność przedsiębiorców, poprzez zmniejszenie stawki podatku VAT na dostawy towarów i świadczenie usług podmiotów z branży gastronomicznej.
Co wniesie ta zmiana?
poprawa płac w gastronomii,
zmniejszenie/ zniwelowanie bezrobocia w branży
niższe ceny dla naszych Gości
uszczelnienie fiskalizacji transakcji
odzyskanie prestiżu zawodu
Dziękujemy posłom Polskie Sprawy, Koalicja Polska, Polskie Stronnictwo Ludowe, Konfederacja, Polska 2050 i Porozumienie za współpracę i podpisy pod projektem.
O dalszych losach projektu, będziemy informować Państwa na bieżąco.