Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022

Po raz pierwszy wydarzenie odbyło się pod nową nazwą - Kongres Szefów Kuchni i RESTAURATORÓW. Była to szósta edycja, która zgromadziła rzeszę szefów kuchni, pracowników gastronomii, ale i również Restauratorów.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów odbył się 12 października 2022 roku w EXPO XXI w Warszawie. Spotkanie to było doskonałą okazją do zapoznania się z nowościami oraz nadchodzącymi trendami w branży gastronomicznej. Kongres corocznie oferuje bezpłatny program edukacyjny na najwyższym poziomie. Jest to unikalna możliwość wysłuchania wystąpień ekspertów. Do tej pory program edukacyjny kongresu dostępny był jedynie dla kucharzy. Teraz skorzystać z niego mogli także właściciele restauracji.

Nowa poszerzona formuła wydarzenia zgromadziła rzeszę szefów kuchni, pracowników gastronomii, ale również Restauratorów, którzy po raz pierwszy pojawili się w nazwie kongresu. Odbyły się również interesujące rozmowy Liderów IGGP o planach Gastronomii w trakcie kryzysu, a także i po nim.

 


Edycja 2022 Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów w dużej części poświęcona została kuchni roślinnej. Dużo miejsca w programie zajęły też trendy oraz zmieniające się warunki funkcjonowania gastronomii. Pojawiały się wystąpienia z zakresu budowania zespołu, przywództwa, kontroli food cost’u i produktów ekologicznych. Po raz pierwszy poruszone zostały tematy związane z egzotyczną kuchnią 5 przemian oraz zagadnienia dotyczące obsługi sali.

Dla wielu uczestników ważną i interesującą częścią kongresu jest Strefa Dostawców, gdzie można było porozmawiać i zapoznać się ofertą kilkudziesięciu najciekawszych dostawców branży HoReCa. Miejsce to skupiło firmy mocno zaangażowane w rozwój gastronomii w Polsce, z których większość od lat wspiera wydarzenie i umożliwia jego realizację. Na stoiskach dostawców odbyły się także niezwykle cenne warsztaty produktowe.

Po raz pierwszy w tym roku na kongresie były aż dwie sceny. Nie zabrakło więc nie tylko warsztatów, ale również niezwykle cennych wystąpień ekspertów oraz debat.

Kongresowi Szefów Kuchni i Restauratorów 2022 towarzyszyło wiele emocji wynikających z możliwości spotkania się w gronie ludzi branży, owocnych rozmów z dostawcami oraz inspiracji.