Pierwsza konferencja IGGP

Polska Gastronomia zaczyna mówić jednym głosem. Jednym z pierwszych zadań IGGP będzie obniżenie VAT-u do 8%na wszystkie usługi gastronomiczne. Powołano Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, który będzie reprezentował przedsiębiorców branży gastronomicznej przed instytucjami Państwowymi, samorządowymi do Premiera Rządu włącznie.

Pierwszy raz w historii, w obliczu epidemii, branża skupiająca około 76 tys. lokali gastronomicznych, zatrudniająca blisko milion osób, generująca 37 mld zł do PKB połączyła siły. Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, aktywnie chce działać na rzecz przedsiębiorców, uruchamiając Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, chroniąc ich przed skutkami kryzysu. 

„Rzecznik Interesu Gastronomów ma dać pewność, że na rynku gastronomicznym, można mówić jednym głosem, który będzie słyszalny a  pojedyncze postulaty każdego najmniejszego przedsiębiorcy będą reprezentowane, aż do skutku” – tak rozpoczął konferencję prasową Sekretarz Generalny Izby Sławomir Grzyb.

Najważniejsze zadania i perspektywy na najbliższe miesiące i lata  przedstawili  członkowie zarządu i rady IGGP na konferencji inauguracyjnej, która odbyła się 16 września 2020 r. w restauracji Kuchnia Żoliborz w Warszawie.

Prezes Izby Jacek Czauderna  poinformował w imieniu zarządu i rady IGGP że: „28 lipca br. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej została zarejestrowana w KRS, a pod Statutem podpisało się 144 członków założycieli, a organizacja jest otwarta dla  wszystkich podmiotów związanych z sektorem gastronomicznym głównie restauratorów i gastronomów prowadzących nawet jeden mały lokal gastronomiczny,  ale mogą przystąpić również producenci i dostawcy . Poprawa sytuacji w firmach gastronomicznych w czasie kryzysu zależy m.in. od redukcji obciążeń finansowych, wprowadzenia jednolitej 8 proc. stawki VAT na usługi gastronomiczne i obniżenia stawek ZUS. Apelujemy do rządu o dokonanie takich zmian. Ratunek dla branży jest w rękach premiera”.

Obecny na konferencji był Cezary Kaźmierczak -  prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, który to Związek już zwrócił się do rządu w imieniu branży gastronomicznej z propozycją zastosowania ujednoliconej stawki VAT na wszystkie usługi, co miałoby stanowić remedium na obecny kryzys. 
„Chcemy, aby stawka 23 proc. zniknęła z gastronomii, a na jej miejsce wprowadzono tylko 8 proc. To by nam pomogło” – powiedział Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. „Dodajmy, że obecnie w branży obowiązują trzy stawki tego podatku: 5 proc., 8 proc. i 23 proc. – Zaproponowaliśmy, by wszystkie usługi w gastronomii były objęte stawką 8 proc., stosowaną obecnie w blisko 50 proc. operacji. Chcemy, by było tak, jak jest w Niemczech: pijesz alkohol, kawę czy jesz ośmiorniczki – za wszystko płacisz 8 proc. podatku” – wyjaśnił Cezary Kazimierczak.

Przypomnijmy, że Związku Przedsiębiorców i Pracodawców zrzeszający 51 889 przedsiębiorców zatrudniających 576 917 pracowników  jest uczestnikiem Rady Dialogu Społecznego.

Moderujący konferencję Marek Traczyk, prezes Warszawskiej Izby Gospodarczej i Stowarzyszenia Polskich Mediów stwierdził, że zaangażowanie się samorządu dziennikarskiego i gospodarczego jest mocnym wsparciem dla nowo powstałej Izby. "Tylko mocny samorząd gospodarczy może skutecznie lobbować na rzecz pracodawców. Siła samorządu jest w przynależności do wybranej Izby” – podkreślił prezes WIG.

Pierwsza konferencja prasowa IGGP była okazją do przedstawienia całego składu zarządu (https://iggp.pl/zarzad) i rady (https://iggp.pl/rada) . 

Prezes Jacek Czauderna jest praktykiem z 30-to letnim stażem i doświadczeniem gastronomicznym w tym w korporacjach Żywiec i Nestle, a od ponad 10 lat niezależny przedsiębiorca, trener i doradca biznesowy z branży gastronomicznej. Posiada własne restauracje i zajmuje się również dystrybucją kawy, herbaty i ekspresów. 
Przewodniczącym rady jest Waldemar Hołówka, od 21 roku życia związany z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Jest współtwórcą Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożycielem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, byłym wiceprezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – w regionie łódzkim. Jest także jednym z fundatorów i współzałożycieli aktywnie działających Fundacji - Polisch Prestige Hotel’s &Resorts (obecnie w ramach Harmony Polish Hotels) oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności. 
W radzie Izby zasiada również Iwona Niemczewska jako wiceprzewodnicząca - restauratorka ze Szczecina, która jest również wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni oraz członkiem zarządu Chaine des Rotisseur w Polsce.

Głos zabrakli na konferencji jeszcze wiceprzewodniczący Izby Maciej Podlaszewski – restaurator z Torunia, który mówił o konieczności unifikacji przepisów samorządów lokalnych w przedmiocie opłat i zasad najmu powierzchni miejskich przy wykorzystaniu najlepszych praktyk z Europy.

Najmłodszym przedsiębiorcą członkiem rady jest Michał Strot – 25-cio letni restaurator z Gdańska, który zachęcał do uczestnictwa w Izbie młodych gastronomów.
Na temat zminimalizowanie obostrzeń przy organizacji imprez okolicznościowych –  głównie wesel mówił sekretarz Generalny Izby Sławomir Grzyb, który jest byłym już restauratorem ale najstarszym stażem (20 lat) „bloger gastronomiczny” w Polsce.

W Zarządzie zasiada również Jarosław Walczyk – jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju, który jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji.

Radę Izby uzupełniają, jako wiceprzewodniczący: Dariusz Strot – przedsiębiorca i restaurator z Olsztyna, oraz Rafał Krzycki – przedsiębiorca z Warszawy, od 20 lat związany z branżą HoReCa, zarządzał wieloma tytułami czasopism branżowych, tworzy treści edukacyjne, doradcze oraz newsowe dla menedżerów HoReCa, jest również sekretarzem rady.
Członkami rady Izby są jeszcze: Marcin Soból - prezes stowarzyszenia Euro Toques Polska, które zrzesza szefów kuchni i kucharzy, szef kuchni z 26 letnim stażem, na co dzień zarządzający kuchnią w restauracji Krasnodwór,  która w 2018 i 2019 r. znalazła się w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce oraz Marcin Socha – wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, szef kuchni Vienna House Andel's Cracow.

„W obecnej sytuacji solidarność z branżą gastronomiczną powinna być rzeczą oczywistą” - podsumował wydarzenie Karol Dobrowolski, wiceprezes Warszawskiej Izby Gospodarczej. 
„Nie można pominąć tego sektora gospodarki, który ma niebagatelny wpływ na atrakcyjność Polski na światowej mapie turystycznej. Ponadto istnieje konieczność, aby wspierać takie akcje, jak kampania społeczna ZPP: 8% VAT dla gastronomii. Swoje poparcie zadeklarowali już akcjonariusze i operatorzy rynków spożywczych, między innymi „rynek hurtowy” w Broniszach czy Praska Giełda Spożywcza” – powiedział wiceprezes WIG.

Zdjęcia: Marek Hołówka / Wizerunek w Biznesie

Sławomir Grzyb 
Sekretarz Generalny IGGP
slawomir.grzyb@iggp.pl 
794 500 301