Spotkanie z Prezydentem RP
Wczoraj tj, 27 kwietnia, Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wzięła udział w spotkaniu z Prezydentem Andrzejem Dudą. Debata dbyła się on-line, a brali w niej udział przedstawiciele rządu oraz przedstawiciele branż najbardziej poszkodowanych przez pandemię koronawirusa.
Wielkim moim dążeniem z jednej strony jest, by jak najszybciej umożliwić Państwu funkcjonowanie, ale z drugiej strony doskonale rozumiem, że musimy zrobić to w sposób jak najbardziej mądry – mówił Prezydent podczas spotkania z przedstawicielami branż zamkniętych z powodu pandemii. Zaprosiłem dziś Państwa, by porozmawiać z tymi, którzy znaleźli się w najtrudniejszej sytuacji; wysłuchać uwag i potrzeb, aby powrót do normalności był łatwiejszy – podkreślał Andrzej Duda.
Ze strony IGGP mieli możliwość wypowiedzieć się Prezes Zarządu, Jacek Czauderna, który zwrócił uwagę na ogólną kondycję branży, a także opowiedział Prezydentowi o planie reaktywacji Powszechnego Samorządu Gospodarczego. Temat ten zainteresował Prezydenta, który zapowiedział spotkanie w tej sprawie.
Prezes mówił jeszcze o Tarczy PFR 3.0 dla firm, które nie otrzymały żadnej pomocy, a miały spadki 75% sprzedaży i więcej, zaproponował stawkę 5% VAT na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne, co spotkało się z aprobatą uczestników spotkania z innych organizacji.
Z kolei Sekretarz Generalny IGGP, Sławomir Grzyb zgłosił problem braku pomocy dla lokali gastronomicznych, które zostały zamknięte, a nie otrzymały pomocy ze względu na niewłaściwe PKD.
Przedstawiciele przedsiębiorców i strony rządowej dyskutowali także m.in. na temat planu odmrażania branż w miarę zaawansowania Narodowego Programu Szczepień, optymalnych rozwiązań w procesie wychodzenia gospodarki z pandemii Covid-19 i sprawnego wdrożenia planu odbudowy.