Dołącz do SPOTKAŃ Zespołu Roboczego ds. GASTRONOMII przy RZECZNIKU MŚP

Dołącz do SPOTKAŃ Zespołu Roboczego ds. GASTRONOMII przy RZECZNIKU MŚP

Pierwsze spotkanie Zespołu odbyło się ON LINE 3 lutego 2023 roku o godz. 12:00. Można się rejestrować na kolejne Spotkania i dołączyć do Zespołu!

W związku z Powołaniem przez Rzecznika MŚP – Adama Abramowicza na Wniosek Zarządu IGGP z 15 stycznia 2023 r. Zespołu Roboczego ds. GASTRONOMII przy RZECZNIKU MŚP, informujemy, że PIERWSZE  SPOTKANIE  ZESPOŁU  odbyło się już 3 lutego 2023 r. – PIĄTEK – godz. 12:00, on line

Tematów PILNYCH do załatwienia na rzecz Gastronomów jest Cała Lista, która nie zmieściła się nawet we Wniosku IGGP z 15 stycznia 2023 r.o powołanie takiego Zespołu.

REJESTRACJA w celu uzyskania LINKU do KOLEJNYCH SPOTKAŃ ON LINE odbywa się TYLKO po wysłaniu PROŚBY do RZECZNIKA MŚP na adres: [email protected]

DW: [email protected]

ZAPRASZAMY do Rejestrowania się przez Przedsiębiorców – Gastronomów.

Rzecznik MŚP – Adam Abramowicz wspiera IGGP w naciskach na PREMIERA RP – Mateusza Morawieckiego, w kontekście Wniosku jaki Izba złożyła w dniu 12 stycznia 2023 r. o pilne spotkanie z Premierem.

Szczegóły na stronie Izby: https://iggp.pl/aktualnosci/wniosek-o-spotkanie-w-kprm-z-premierem-rp-mateuszem-morawieckim

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej  (IGGP) po rozmowie z  Rzecznikiem MŚP min. Adamem Abramowiczem w dniu 3 stycznia 2023 r. podczas spotkania w Ministerstwie Finansów na temat jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, złożył w dniu 15 stycznia 2023 r. Wniosek w imieniu IGGP o powołanie Zespołu Roboczego ds. Gastronomii przy rzeczniku MŚP, przedstawiając:

Najpilniejsze sprawy dla gastronomii:

jednolita stawka 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne (temat ten jest również procedowany w Sektorowej Radzie ds. Kompetencji – Turystyka) przy PARP. Czekamy obecnie na wyznaczenie terminu spotkania z Premierem Morawieckim w celu omówienia zasadności tego projektu i terminu jego wdrożenia, uruchomienie akcji zbierania 100 tyś podpisów pod tą inicjatywą,

dobrowolny ZUS (projekt, który jest aktywnie wspierany i lobbowany przez IGGP) ,

próba regulacji niekontrolowanych podwyżek czynszu najmu, obecnie zgodnie ze wskaźnikiem inflacyjnym GUS, a powinien być zamieniony odgórnie we wszystkich umowach najmu na wskaźnik WIBOR,

program restrukturyzacji gastronomii w biurach i zakładach pracy, w sytuacji cały czas funkcjonującej pracy zdalnej w wielu sektorach gospodarki. Gastronomia w miejscach pracy jest w potężnej zapaści finansowej, podobnie okoliczne lokale gastronomiczne, które utrzymywały się z tzw. obiadów biznesowych,

fundusz reprezentacyjny na wydatki w gastronomii – powinien być zwiększony do 10% przychodów firmy jako skuteczne pobudzenie sektora gastronomii i wydatków reprezentacyjnych, które będzie można uznać w 100% jako koszt uzyskania przychodu.

rozwój kompetencji zarządzania finansowego biznesem gastronomicznym wg kluczowych wskaźników monitorowania biznesu,

wsparcie branży wiedzą ekspercką w ramach zespołu ekspertów przy Akademii Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich (www.apgih.pl),

budowa platformy e-learningowej do wsparcia operacyjnego/wiedzy/wymianu doświadczeń wewnątrz branży,

 – skracanie łańcucha dostaw i promowanie polskiego rolnictwa w dostawach do lokali gastronomicznych w celu optymalizacji zakupów (inicjatywa IGGP – www.foodbuy.pl). Także ważny wątek realnych programów ochronnych zakupu mediów – energii elektrycznej, gazu, wody i ścieków. Te koszty obecnie są najczęstszym powodem bankructw w branży – upadłości albo zawieszenia działalności gospodarczej,

optymalizacja kosztów dostaw usług gastronomicznych na zewnątrz – obniżenie wysokich stawek za dowozy narzuconych przez znanych na rynku integratorów zamawiarek on line. Obecnie jest to nawet 30% ceny zamówienia. IGGP podjęło inicjatywę założenia spółdzielni wśród restauratorów polskich, która ma stworzyć własnego integratora zamawiarek on line i tym samym obniżyć stawki za dowozy do max. 5% ceny zakupu usługi dostawy jedzenia i napojów.

tworzenie zawodowych programów rozwojowych i wdrożeniowych w polskiej gastronomii dla uchodźców z Ukrainy  (temat ten jest procedowany w Zespole Eksperckim do spraw Strategii Włączania Społecznego przy Ministrze – Członku Rady Ministrów Agnieszce Ścigaj w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów),

lobbing całego sektora HO-GA-TUR  (hotele – gastronomia – turystyka) i wszystkich w/w tematów najważniejszego sektora usługowego w Polsce. Dla informacji –  Polska została nominowana przez CNN Travel jako najlepsze miejsce turystyczne, biznesowe, inwestycyjne w 2023 r.,

Ten rok może być wielką szansą dla polskiego sektora HO-GA-TUR odpracowania strat po-covidowych, ale musimy się przygotować do sezonu wakacyjnego i wspólnie wypracować systemowe rozwiązania w zakresie płynności finansowej oraz regularnej współpracy biznesu z nauką. Wg IGGP najważniejsze projekty to:

  1. jednolita stawka 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne
  2. dobrowolny ZUS dla pracodawców sektora MŚP, 
  3. obrona przed drastycznymi podwyżkami czynszów – jeden z głównych powodów niewypłacalności przy spadających obrotach (gastronomia w biurach) 
  4. optymalizacja zakupów surowców i regulacja odgórna kosztów mediów (np. dlaczego przedsiębiorca płaci teraz 7-8 razy więcej za ten sam gaz, w porównaniu do konsumenta, który i tak zapłaci więcej za usługi gastronomiczne …) – kolejny główny powód bankructw i zawieszeń działalności gospodarczych i zero rządowych programów osłonowych. Zamrożenie cen energii do wysokości rachunków w latach 2020 i 2021, to jest w okresie kiedy był 9 miesięczny lockdown, pozostawiam bez komentarza. Dla mediów super – jest pomoc dla MŚP, a dla przedsiębiorców sektora MŚP – odsunięcie daty bankructwa o 3-4 miesiące… bo po tym okresie zapłacą „normalne” rachunki…

Wniosek jak widać znalazł przychylność Rzecznika MŚP.

Udostępnij ten wpis