Warsztaty branżowe dotyczące kwalifikacji zawodowych w gastronomii i hotelarstwie
Warsztaty branżowe dotyczące kwalifikacji zawodowych w gastronomii i hotelarstwie
Warsztaty z udziałem IGGP odbyła się w Warszawie 22 czerwca 2023 r . w siedzibie Ministerstwa Edukacji i Nauki,
na zaproszenie Pana Piotra Bartosiaka, Dyrektora Departamentu Strategii, Kwalifikacji i Kształcenia Zawodowego MEiN.
Celem warsztatów było wypracowanie rekomendacji zawierających:
- propozycje zdefiniowanych nowych zawodów włączonych do klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego z uwzględnieniem zawodów na poziomie I PRK oraz zawodów na poziomie V PRK
- propozycje rozszerzenia zakresu treści nauczania lub ich modyfikacji w zakresie wiedzy, umiejętności zawodowych lub kompetencji personalnych i społecznych, w obecnie obowiązujących podstawach programowych kształcenia w zawodach: kelner, kucharz, pracownik pomocniczy gastronomii, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, pracownik obsługi hotelowej, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych
- propozycje nowych dodatkowych umiejętności zawodowych
- propozycje kwalifikacji rynkowych.
Warsztaty ze strony Ministerstwa prowadzili:
Urszula Blicharz – Radca Departamentu Strategii Kwalifikacji i Kształcenia Zawodowego,
Justyna Hajduk – Ekspert Departamentu Strategii Kwalifikacji i Kształcenia Zawodowego,
Maciej Tauber (Instytut Badań Edukacyjnych) - Lider Projektu
dr Anna Sitek (Instytut Badań Edukacyjnych) - Ekspert ds. Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji .
Porządkujemy zawody gastronomiczne zgodnie z potrzebami rynku…