Plan Zadań IGGP na 2023 rok
ZADANIA IGGP na 2023 r.
Projekty lobbingowe
- Obniżenie i ujednolicenie podatku VAT do 5 % na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne.
- Obniżenie podatku dochodowego dla gastronomii.
- Obniżenie opłat za koncesję na sprzedaż alkoholu.
- „Dobrowolny ZUS” – wsparcie Projektu Rzecznika MŚP w zbieraniu 100.000 podpisów.
- Programy pomocowe dla przedsiębiorców gastronomicznych.
- Ujednolicenie ogólnopolskich przepisów dotyczących ogródków restauracyjnych.
Projekty finansowe
- Platformy Zakupowe – specjalne ceny dla członków IGGP.
- Programy wdrożeniowo – doradcze dla gastronomii, w celu zapewnienia zyskownej działalności gastronomicznej – specjalne pakiety doradztwa biznesowego.
- Pomoc w pozyskiwaniu Dotacji Unijnych dla branży gastronomicznej.
- Negocjowanie niższych stawek z OZZ (ZPAV), za ubezpieczenia, obniżenie prowizji portali internetowych od dostaw zamówień gastronomicznych.
- Obsługa Pozwów Zbiorowych Gastronomii Polskiej, w celu uzyskania odszkodowań dla przedsiębiorców.
Projekty rozwojowe
- Integracja przedsiębiorców gastronomicznych w ramach członkostwa w IGGP.
- Budowa struktur regionalnych IGGP.
- Regularna komunikacja, w tym komunikacja korzyści biznesowych dla członków Izby.
- Rozbudowa Izby poprzez pozyskiwanie nowych członków.
Projekty edukacyjne
- Organizacja bezpłatnych szkoleń i webinarów wspierających przedsiębiorców z branży gastronomicznej.
PRIORYTETY
A) Aktywne pozyskiwanie przedsiębiorców gastronomicznych na członków IGGP.
B) Współorganizacja „FORUM Gastronomii Polskiej” na Eurogastro 2023. (z OSSKiC, ETP, KSK)
C) Spółdzielnia IGGP – Start Projektu z rejestracją Spółdzielni Restauratorów od 02.01.2023 r.
Projekt zakładający stworzenie platformy konkurencyjnej dla największych aplikacji agregujących zamówienia i dowozy na rynku.
Dzięki temu restauratorzy ograniczyliby koszty dowozów i zwiększyli zyski, uniezależniając się od zewnętrznych platform. Uczestnikami projektu mogą być tylko członkowie IGGP.
D) Zbieranie 100.000 podpisów pod Projektem „5 % VAT na produkty i usługi gastronomiczne”.
E) Platforma zakupowa FoodBuy.pl - skracająca łańcuch dostaw – Start Projektu na Eurogastro 2023
Korzyść dla członków IGGP: korzystne zakupy wszelkich produktów i usług do gastronomii przez FoodBuy.pl
F) Projekt pozyskania środków pomocowych na projekty celowe lub inne potrzeby gastronomii
G) Pakiety korzyści dla członków Izby
- Pakiet podstawowy – korzyści:
- Zniżka na korzystanie z platform FoodBuy.pl, Poloportal.pl.
- Dostęp do warsztatowych webinarów.
- Pakiet rozszerzony – korzyści:
- Benefity zawarte w pakiecie podstawowym.
- Konkretna zniżka na warsztaty kompetencyjne
- Proponowane 2 koncepty priorytetowe:
- Jak liczyć/zaoszczędzić w gastronomii?
- Jak z sukcesem zwiększyć sprzedaż w restauracji (case study)?
- Proponowane 2 koncepty priorytetowe: