Plan Zadań IGGP na 2023 rok

Plan Zadań IGGP na 2023 rok

ZADANIA IGGP na 2023 r.

Projekty lobbingowe

  1. Obniżenie i ujednolicenie podatku VAT do 5 % na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne.
  2. Obniżenie podatku dochodowego dla gastronomii.
  3. Obniżenie opłat za koncesję na sprzedaż alkoholu.
  4. „Dobrowolny ZUS” – wsparcie Projektu Rzecznika MŚP w zbieraniu 100.000 podpisów.
  5. Programy pomocowe dla przedsiębiorców gastronomicznych.
  6. Ujednolicenie ogólnopolskich przepisów dotyczących ogródków restauracyjnych.

Projekty finansowe

  1. Platformy Zakupowe – specjalne ceny dla członków IGGP.
  2. Programy wdrożeniowo – doradcze dla gastronomii, w celu zapewnienia zyskownej działalności gastronomicznej – specjalne pakiety doradztwa biznesowego.
  3. Pomoc w pozyskiwaniu Dotacji Unijnych dla branży gastronomicznej.
  4. Negocjowanie niższych stawek z OZZ (ZPAV), za ubezpieczenia, obniżenie prowizji portali internetowych od dostaw zamówień gastronomicznych.
  5. Obsługa Pozwów Zbiorowych Gastronomii Polskiej, w celu uzyskania odszkodowań dla przedsiębiorców.

Projekty rozwojowe

  1. Integracja przedsiębiorców gastronomicznych w ramach członkostwa w IGGP.
  2. Budowa struktur regionalnych IGGP.
  3. Regularna komunikacja, w tym komunikacja korzyści biznesowych dla członków Izby.
  4. Rozbudowa Izby poprzez pozyskiwanie nowych członków.

           Projekty  edukacyjne

  1. Organizacja bezpłatnych szkoleń i webinarów wspierających przedsiębiorców z branży gastronomicznej.

PRIORYTETY

     A) Aktywne pozyskiwanie przedsiębiorców gastronomicznych na członków IGGP.
     B) Współorganizacja „FORUM Gastronomii Polskiej” na Eurogastro 2023. (
z OSSKiC, ETP, KSK)
     C)
Spółdzielnia IGGP – Start Projektu z rejestracją Spółdzielni Restauratorów od 02.01.2023 r.
          Projekt zakładający stworzenie platformy konkurencyjnej dla największych aplikacji agregujących zamówienia i dowozy na rynku.
          Dzięki temu restauratorzy ograniczyliby koszty dowozów i zwiększyli zyski, uniezależniając się od zewnętrznych platform. Uczestnikami projektu mogą być tylko członkowie IGGP.

     D) Zbieranie 100.000 podpisów pod Projektem „5 % VAT na produkty i usługi gastronomiczne”.
     E) Platforma zakupowa FoodBuy.pl – skracająca łańcuch dostaw – Start Projektu na Eurogastro 2023
         
Korzyść dla członków IGGP: korzystne zakupy wszelkich produktów i usług do gastronomii przez FoodBuy.pl

     F) Projekt pozyskania środków pomocowych na projekty celowe lub inne potrzeby gastronomii
     G) Pakiety korzyści dla członków Izby

  • Pakiet podstawowy – korzyści:
    • Zniżka na korzystanie z platform FoodBuy.pl, Poloportal.pl.
    • Dostęp do warsztatowych webinarów.
  • Pakiet rozszerzony – korzyści:
    • Benefity zawarte w pakiecie podstawowym.
    • Konkretna zniżka na warsztaty kompetencyjne
      • Proponowane 2 koncepty priorytetowe:
        • Jak liczyć/zaoszczędzić w gastronomii?
        • Jak z sukcesem zwiększyć sprzedaż w restauracji (case study)?

Udostępnij ten wpis