Wynagrodzenia w Gastronomii wg GUS

Wynagrodzenia w Gastronomii wg GUS

Główny Urząd Statystyczny pokazał, że w lutym 2023 roku najgorzej opłacanymi branżami były przede wszystkim: zakwaterowanie i gastronomia

Przeciętne wynagrodzenie w sektorze HORECA wyniosło wg GUS: 3.839,87 zł netto ( całkowity koszt takiego wynagrodzenia to dla pracodawcy: 6.203,01 zł) .

Jak złudna jest taka statystyką GUS pokazują dane z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń w 2023 r. .

Przykładowo:

25 % kucharzy zarabia poniżej 2 845,53 zł netto

50 % wszystkich Kucharzy zarabia średnio: 3 459,25 zł netto

Dane tegoroczne GUS są zdaniem IGGP zawyżone, ponieważ jak spojrzymy na dane GUS-u, dotyczące poszczególnych zawodów, które urząd publikuje co dwa lata (ostatnie dane dotyczą 2020 roku), to na dole płacowej drabiny znalazły się następujące profesje:

  1. Fryzjerzy, kosmetyczki i pokrewni –  2.213,28 zł netto,
  2. Kelnerzy i barmani – 2.249,32 zł netto
  3. Prace proste związane z przygotowaniem posiłków – 2.351.40 zł netto,
  4. Pomoce i sprzątaczki domowe, biurowe i hotelowe – ,
  5. Robotnicy leśni i pokrewni – ,
  6. Myjący pojazdy, szyby, praczki i inni sprzątacze – ,
  7. Operatorzy maszyn do produkcji wyrobów włókienniczych, skórzanych – ,
  8. Kucharze – 2.461.11 zł netto,
    (całkowity koszt takiego wynagrodzenia netto to dla pracodawcy: 4.270,94 zł z ZUS-em i podatkiem)
  9. Pracownicy usług ochrony – ,
  10. Opiekunowie dziecięcy i asystenci nauczycieli – 2.520,07 zł netto.

„Szara strefa”

Na koniec warto wspomnieć o szarej strefie, która wymyka się ogólnopolskim statystykom. Jak podał Polski Instytut Ekonomiczny, około 6 proc. wszystkich wynagrodzeń w Polsce jest wypłacanych poza oficjalną ewidencją.

„Ogółem liczba osób otrzymujących część wynagrodzenia pod stołem wynosi ponad 1,4 mln.
Co istotne, wypłaty części wynagrodzenia pod stołem dotyczą przede wszystkim pracowników, którzy formalnie uzyskują niskie dochody, zjawisko to koncentruje się bowiem w części rozkładu wynagrodzeń równych lub bliskich płacy minimalnej.

Potwierdza to tezę, że dane GUS są zawyżone.

Dlatego IGGP, żeby PODNIEŚĆ płace w Gastronomii i ZMNIEJSZYĆ obciążenia kosztów pracy popiera projekty obywatelskie, pod którymi zbieranych jest 100.000 podpisów:

1. „Dobrowolny ZUS”  – prowadzony przez Rzecznika MŚP: https://rzecznikmsp.pl/dobrowolny-zus-w-pl/

2. „5 % VAT sprzedażowego w Gastronomii” – prowadzony przez IGGP: https://iggp.pl/5-vat/informacja-ogolna

Uproszczenie przepisów i zmniejszenie obciążeń kosztów pracy pozwoli zmniejszyć szarą strefę. Szarej strefy nie ma tam, gdzie podatki są proste i niskie.

Więcej szczegółów:

https://www.money.pl/gospodarka/najgorzej-oplacane-zawody-oto-lista-6879279842528064a.html

Udostępnij ten wpis