Projekty lobbingowe
- Obniżenie i ujednolicenie podatku VAT do 5 % na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne.
- Obniżenie podatku dochodowego dla gastronomii.
- Obniżenie opłat za koncesję na sprzedaż alkoholu.
- Preferencyjne stawki składek ZUS dla branży gastronomicznej.
- Programy pomocowe dla przedsiębiorców gastronomicznych.
- Ujednolicenie ogólnopolskich przepisów dotyczących ogródków restauracyjnych.
Projekty finansowe
- Platformy Zakupowe – specjalne ceny dla członków IGGP.
- Programy wdrożeniowo – doradcze dla gastronomii, w celu zapewnienia zyskownej działalności gastronomicznej – specjalne pakiety doradztwa biznesowego.
- Pomoc w pozyskiwaniu Dotacji Unijnych dla branży gastronomicznej.
- Negocjowanie niższych stawek z OZZ (ZPAV), za ubezpieczenia, obniżenie prowizji portali internetowych od dostaw zamówień gastronomicznych.
- Obsługa Pozwów Zbiorowych Gastronomii Polskiej, w celu uzyskania odszkodowań dla przedsiębiorców gastronomicznych.
Projekty rozwojowe
- Integracja przedsiębiorców gastronomicznych w ramach członkostwa w IGGP.
- Budowa struktur regionalnych IGGP.
- Regularna komunikacja, w tym komunikacja korzyści biznesowych dla członków Izby.
- Rozbudowa Izby poprzez pozyskiwanie nowych członków.
Priorytety
A) Platforma zakupowa FoodBuy.pl - skracająca łańcuch dostaw
Korzyść dla członków Izby: korzystne zakupy wszelkich produktów i usług do gastronomii przez FoodBuy.pl
B) Spółdzielnia IGGP
Projekt zakładający stworzenie platformy konkurencyjnej dla największych aplikacji agregujących zamówienia i dowozy na rynku. Dzięki temu restauratorzy ograniczyliby koszty dowozów i zwiększyli zyski, uniezależniając się od zewnętrznych platform. Uczestnikami projektu mogą być tylko członkowie IGGP.
C) Pakiety korzyści dla członków Izby
- Pakiet podstawowy – korzyści:
- Zniżka na korzystanie z platform FoodBuy.pl, Poloportal.pl.
- Dostęp do warsztatowych webinarów.
- Pakiet rozszerzony – korzyści:
- Benefity zawarte w pakiecie podstawowym.
- Konkretna zniżka na warsztaty kompetencyjne
D) Projekt pozyskania środków pomocowych na projekty celowe lub inne potrzeby gastronomii
E) Złożenie w Sejmie RP Projektu Ustawy „5 % VAT na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne”