Projekty ustawodawcze

  1. Analiza podstaw prawnych ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej w czasie epidemii.
  2. Pomoc w roszczeniach odszkodowawczych do wynajmujących, którzy nie zgodzili się na obniżenie czynszu najmu w czasie epidemii, (podstawa: clausula rebus sic stantibus - działania w nadzwyczajnych okolicznościach - Art 357 pkt. 1 k.c.).
  3. Opracowanie Programów wsparcia finansowego dla Przedsiębiorców gastronomicznych (obligacje, programy płynnościowe), po wprowadzeniu wszystkich Programów Tarczy antykryzysowej.
  4. Unormowanie przepisów samorządów lokalnych w przedmiocie opłat i zasad najmu powierzchni miejskich pod ogródki sezonowe przy lokalach.
  5. Lobbowanie w sprawie obniżenia podatku VAT od usług gastronomicznych.

Projekty finansowe

  1. Rekomendowani przez Izbę Dostawcy/Producenci – specjalne stawki dla członków Izby.
  2. Optymalizacja zakupów produktów, w tym: Grupy zakupowe, w tym Grupy zakupowe regionalne.
  3. Negocjowanie niższych stawek z OZZ (ZPAV), za ubezpieczenia, obniżenie prowizji portali internetowych od dostaw zamówień gastronomicznych.

Projekty doradcze

  1. Programy wdrożeniowe dla gastronomii - Najlepsze praktyki stosowane w Polsce i zagranicą (baza rekomendowanych firm wdrożeniowych ze specjalnymi stawkami dla członków Izby).
  2. Porady prawne dla członków Izby – specjalne pakiety doradztwa legislacyjnego, ubezpieczeniowego, itp.
  3. Pomoc w pozyskiwaniu Dotacji Unijnych dla branży gastronomicznej.