DEBATA w Sejmie RP - 12 września 2022
Serdecznie zapraszamy wszystkich Restauratorów, a w szczególności członków IGGP do rejestracji i wzięcia udziału w DEBACIE Sejmowej - 5% VAT w Gastronomii, która odbędzie się już w najbliższy poniedziałek - 12 września w Sejmie RP.
Temat DEBATY:
Wyzwania Czasów Kryzysu Branży Gastronomicznej – Propozycje Rozwiązań.
Przedmiotem Debaty są Propozycje Rozwiązań jakie Przedsiębiorcy związani z branżą gastronomiczną zgłaszają Posłom Sejmu RP, a które przysłużą się również innym branżom i społeczeństwu, w których interesie działa Rząd RP i Ministerstwo Finansów.
Jedną z Propozycji Rozwiązań IGGP jest wprowadzenie jednolitej stawki podatku VAT wraz z uszczelnieniem transakcji w obrocie gospodarczym przez sprzedawców, które dadzą wzrost wpływów z tej działalności do budżetu Państwa i wzrost PKB.
Temat Przewodni:
Wprowadzenie jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi i produkty gastronomiczne.
Projektu Ustawy został podpisany przez 37 Posłów RP i złożony u Marszałek Sejmu 14 grudnia 2021 r. przez obecną panią minister Agnieszkę Ścigaj.
(Informacja na temat Projektu: https://iggp.pl/aktualnosci/jednolita-5-stawka-vat-projekt-zlozony-2 )
Zaproszeni zostali do udziału w Debacie:
Magdalena Rzeczkowska - Minister Finansów,
Piotr Patkowski - Wiceminister Finansów,
Paweł Selera - Dyrektor Departamentu Podatku od Towarów i Usług.
AGENDA
10:30 – 11:00 – Przybycie do Sejmu RP
11:00 – 11:45 – Rejestracja i odbieranie wejściówek w Biurze Przepustek Sejmowych
12:00 – 12:10 – Powitanie i wprowadzenie do Debaty
12:10 – 12:40 – Wystąpienia Ekspertów
12:40 – 14:00 – Wystąpienia Przedsiębiorców, pytania, dyskusja, podsumowanie
14:15 – 14:30 – Briefing prasowy
Udział w Debacie potwierdzili:
- Posłowie wnioskodawcy Projektu Zmiany Ustawy VAT złożonego 14.12.2021 r. do Marszałek Sejmu
- Przedstawiciel Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw Adama Abramowicza
- Przedstawiciel Prezesa Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Cezarego Kaźmierczaka
- Restauratorzy – Członkowie IGGP i Niezrzeszeni
- Producenci i Dostawcy produktów do gastronomii.
W Panelu zabiorą głos między innymi:
Jacek Czauderna:
Sytuacja ekonomiczna i rynkowa segmentu HO-GA-TUR (hotele – gastronomia – turystyka) i rola usług gastronomicznych.
Jakub Bińkowski:
Geneza Projektu i aspekty prawno – podatkowe zmiany w ustawie VAT.
Ewa Gutkowska:
Porównanie branży gastronomicznej do sprzedaży detalicznej - analiza procesów gospodarczych w zakupach detalicznych i usługach gastronomicznych oraz porównanie z innymi usługami.
Wiesława Dróżdż:
Procedury, obawy i sposoby skutecznej komunikacji z MF w kontekście kosztów i zagrożeń wprowadzenia obniżenia VAT.
Sławomir Grzyb:
Uszczelnienie fiskalizacji transakcji w branży gastronomicznej w świetle tzw. paragonów grozy oraz kontroli MF wydawania paragonów przez Przedsiębiorców.
Prelegenci Debaty:
Sławomir Grzyb - Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Przedsiębiorca. Przygodę z gastronomią rozpoczął 25 lat temu od prowadzenia uznanej restauracji, którą Bikont opisywał w listach do Makłowicza. Najstarszy stażem (22 lat) „bloger gastronomiczny” w Polsce, założyciel pierwszego i największego w Polsce portalu gastronomicznego www.gastrona.pl. Wydawca pierwszej na polskim rynku serii Poradników „Zarządzanie Restauracją” – www.5555porad.pl. Ekspert w branży internetowej B2B. |
Informacji udziela:
Sławomir Grzyb - Sekretarz Generalny IGGP
e-mail: slawomir.grzyb@iggp.pl
tel.: 794 500 301