images/events/wniosek2.jpg

PETYCJA - Stworzenia „Wytycznych dla Restauratorów" od 1 września 2021 roku

Przedstawiciele IGGP apelują do Rządu o stworzenie „Wytycznych dla Restauratorów”, prowadzących wszelkiego rodzaju lokale gastronomiczne, lokale i ogródki sezonowe, bary, puby, lokale fast-food, kawiarnie, restauracje z obsługą kelnerską, w tym restauracje hotelowe, sale weselne, sale bankietowe, kluby, dyskoteki czy firmy cateringowe i stołówki, które będą obowiązywały od 1 września 2021 r. w związku z trwającą od półtora roku epidemią COVID-19.

Czytaj więcej
image/certyfikat_covid.jpg

Gastronomia tylko dla posiadaczy certyfikatu COVID

Branża gastronomiczna w czasie pandemii została uznana przez rządzących w Europie za jedną z najbardziej niebezpiecznych w kwestii przenoszenia wirusa. We Francji, Grecji i Portugalii z restauracji mogą korzystać tylko osoby zaszczepione. Tymczasem w Anglii od 19 lipca 2021 roku zostają zniesione prawie wszystkie ograniczenia jakie miały chronić przed zakażeniem koronawirusem. Czy certyfikaty szczepień również w Polsce będą jedyną przepustką do konsumpcji posiłków w restauracjach?

Czytaj więcej