Szkolenia Twojej załogi restauracyjnej z Dorotą Rydygier
Problemy na kuchni? Zaproś Dorotę Rydygier do swojej restauracji i daj sobie pomóc.
Problemy na kuchni? Zaproś Dorotę Rydygier do swojej restauracji i daj sobie pomóc.
Serdecznie zapraszamy wszystkich Restauratorów, a w szczególności członków IGGP do rejestracji i wzięcia udziału w DEBACIE Sejmowej - 5% VAT w Gastronomii, która odbędzie się już w najbliższy poniedziałek - 12 września w Sejmie RP.
Zapraszamy serdecznie wszystkich Restauratorów, a członków IGGP szczególnie do rejestracji i wzięcia udziału w DEBACIE Sejmowej - 5% VAT w Gastronomii, która odbędzie się 12 września w Sejmie RP. Celem Debaty jest Protest w Sejmie RP w imieniu Restauratorów i ich Pracowników przeciw zmianom w prawie dla przedsiębiorców i podwyżki cen, które wprowadził rząd i sejm. Jako przedstawiciele Gastronomów chcemy głośno wykrzyczeć w najlepszym do tego miejscu "Nasze Propozycje Rozwiązań dla Gastronomii i wszystkich innych Przedsiębiorców", z których rządzący powinni skorzystać. Od września 2020 roku walczymy o jednolitą niską stawkę VAT w gastronomii. 14 grudnia 2021 r. w Sejmie złożyliśmy Projekt Ustawy obniżający VAT w gastronomii do 5 % - podpisany przez 37 Posłów. Co Sejm RP zrobił w 2022 r. ? Obniżył podatek VAT, ale nie w gastronomii. Restaurator kupował produkty spożywcze po stawce 5%, a teraz kupuje po 0% VAT. Sprzedawał wcześniej po stawce 8%, a teraz dalej sprzedaje po 8%. Odprowadzał do Urzędu Skarbowego różnicę: 8 % - 5 % = 3%, a teraz odprowadza: 8% - 0% = 8%. Tak wygląda pomoc dla Gastronomów. Przedsiębiorcy umierają po cichu... Likwidują stanowiska pracy. Przykład z ostatniej chwili: Zamyka się Restauracja Absynt - Nowy Targ: https://www.facebook.com/RestauracjaAbsynt/
Co prawda Program Tarcza PFR 1.0 oraz Tarcza PFR 2.0 dobiegł końca i obecnie trwają rozliczenia subwencji, ale wielu Członków IGGP nie otrzymało jednak tego wsparcia lub mają problemy z jego rozliczeniem. Kancelarie prawne stoją na stanowisku, że jeszcze można wystąpić o Subwencje PFR 2.0 !